Featured picture of post "Karelia-ammattikorkeakoulu pitää ovensa auki virtuaalisten oppimiskokemusten avulla työpajoissa ja rakennustyömailla"

Karelia-ammattikorkeakoulu pitää ovensa auki virtuaalisten oppimiskokemusten avulla työpajoissa ja rakennustyömailla

Matias

Jotkin korkeakoulukurssit on helppoa siirtää verkkoon, mutta entä oppiaineet, joihin liittyy koneita, materiaaleja ja monimutkaista rakentamista ja joissa opiskelijat työskentelevät normaalisti työpajassa, laboratoriossa tai rakennustyömaalla? Karelia-ammattikorkeakoulu käytti ThingLinkiä kuilun kaventamiseksi.

Karelia-ammattikorkeakoulu toimii Joensuussa Itä-Suomessa ja tarjoaa AMK-tutkintoon ja ylempään AMK-tutkintoon tähtäävää opetusta seitsemällä alalla. Rakennustekniikan alalla Karelian erityisosaamisalue on puurakentaminen. Kun koronarajoitukset otettiin käyttöön korkeakoulun opetuksessa, puurakentamisen puurakentamisen projektiasiantuntija Ville Mertasen oli luotava nopeasti johdanto kaikkiin työpajalaitteisiin, joita opiskelijat tulisivat käyttämään säännöllisesti päästessään palaamaan oppilaitoksen tiloihin.

Virtuaalinen työpaja

On tärkeää, että insinööriopiskelijat ymmärtävät täysin jokaisen koneen käyttösäännöt ja ominaisuudet – oman ja muiden opiskelijoiden turvallisuuden vuoksi. Varmistaakseen, että opiskelijat olivat valmiita astumaan työpajaan rajoitusten poistamisen jälkeen, Ville loi virtuaalisen työpajan. Hän otti 360-kameralla sisätilakuvia, joiden pohjalta luotiin Thinglink-esitys, jossa yksittäiset tilat yhdistettiin kierrokseksi. Ville lisäsi kaikissa tiloissa tageja työasemille, joissa oli myös hänen yksityiskohtaisia esittelyvideoitaan. Lisätagit sisälsivät PDF-yhteenvedon ja käyttöohjeet.

Workshop

Ville huomasi, että hänen opiskelijansa olivat paljon kiinnostuneempia opetussisällöistä, kun ne esitettiin ThingLinkissä. Lisäksi hän huomasi, että tietojen lisääminen useilla erilaisilla esteettömillä tavoilla takasi yhtäläisen pääsyn opiskelijoille, joilla oli erilainen tausta tai erilaiset oppimistyylit ja -mieltymykset. Jos olisimme esittäneet sisällön dioina, heidän huomionsa olisi voinut kestää ehkä 30 minuuttia. Nyt he seuraavat sitä paremmin ja keskustelevat siitä.” 

Todiste oppimisesta

Tosielämän opetusympäristöissä voi usein olla vaikea varmistaa, onko jokainen opiskelija nähnyt, kuullut ja ymmärtänyt ohjeet täysin. Virtuaalinen työpaja myös testaa ymmärrystä, ja opiskelijan on suoritettava testi, jonka kurssin ohjaaja merkitsee suoritetuksi. Opiskelijat voivat päästä fyysisesti työpajaan vasta käytyään ThingLink-kokonaisuuden läpi. ThingLinkin avulla saadaan siis luotua kaikki oppimateriaalit ja todisteet itse oppimisesta – koko paketti.

Mitä muuta sillä voisi tehdä?

Alusta osoittautui niin menestyksekkääksi, että monet opiskelijat ja muut Karelia-ammattikorkeakoulun ohjaajat alkoivat käyttää sitä itse luodakseen esityksiä. Aloitettuaan ThingLinkin käytön työpajapohjaisen oppimisen esittelemiseen ja tutkimiseen, Ville huomasi, että alusta oli myös paras tapa näyttää opiskelijoille Joensuun innovatiivisia rakennusprojekteja, joihin he eivät päässeet vierailulle fyysisesti.

DSC_8052Ville Mertanen, puurakentamisen projektiasiantuntija Karelia-ammattikorkeakoulusta

Virtuaalivierailut

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta (TKI) on keskeistä korkeakoulun työssä, ja Villen opiskelijoille tämä tarkoittaa vierailua joissakin kaupungin ainutlaatuisissa ja uraauurtavissa puurakennuksissa, joista toiset ovat valmiita ja osa rakenteilla. Valmistuneisiin kohteisiin kuuluvat Lighthouse Joensuu – Suomen korkein puurakennus, Kerubi Stadion – maan suurin puustadion ja Joensuu Areena, joka oli rakentamishetkellä Suomen suurin puurakennus.

Yksi tiloista, joissa opiskelijat olisivat käyneet henkilökohtaisesti ennen koronaa, on uusi rakenteilla oleva koulurakennus. Ville loi ThingLinkillä koulusta interaktiivisen kierroksen, joka sisälsi useita 360-kuvia ja joka sitten esiteltiin opiskelijaryhmille verkossa Teamsin kautta. Koulun rehtori esitteli projektia ThingLinkin 360-kierroksen avulla huolimatta siitä, että alusta oli hänelle aivan uusi, mikä on osoitus ThingLinkin selkeydestä ja sisäänrakennetusta helppokäyttöisyydestä. “Luulen, että se toimi yhtä hyvin kuin jos olisimme päässeet oikeaan rakennukseen”, Ville sanoo uudesta lähestymistavasta.

School

Maailma tulee Joensuuhun – ThingLinkin kautta

Menestyvä kokeilu ja myönteinen palaute, jonka hän sai opiskelijoilta hyödynnettyään ThingLinkiä tällä tavalla vakuutti Villen siitä, että alustaa voitaisiin käyttää toimivana vaihtoehtona tulevalle kansainväliselle rakennuskonferenssille.

Karelia-ammattikorkeakoulu tekee yhteistyötä kansainvälisten verkostojen kanssa monissa Aasian, Afrikan, Euroopan sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikan maissa. Ennen koronaa rakennusinsinöörit olisivat matkustaneet Joensuuhun kesäkuussa 2021 kansainväliseen konferenssiin ja vierailleet kaupungin kuuluisissa puurakennuksissa. Sen sijaan Ville käyttää ThingLinkillä luomiaan 360-kierroksia, jotka mahdollistavat virtuaalikäynnit rakennuksissa.

Hän on tunnistanut tähän lähestymistapaan liittyviä, toisiinsa linkittyviä etuja sekä järjestäjille että vierailijoille:

  • Suomen kaltaisissa maissa, joissa etäisyydet kohteiden välillä voivat olla pitkiä, virtuaalimatkat vähentävät matka-aikaa ja siten vierailijoille koituvia kustannuksia. Päivän ja tapahtuman aikana voidaan käydä läpi useampia kohteita.
  • Turvallisuustiedotteet, suojavarusteprotokollat ja tauot virvokkeineen voivat helposti pidentää 30 minuutin vierailun 2-3 tunnin tapahtumaksi todellisessa elämässä, mikä rajoittaa vierailtavien kohteiden määrää. Virtuaalikierroksia päivään mahtuu paljon enemmän.
  • Tosielämän vierailut voivat edellyttää, että paikan päällä olevat työntekijät keskeyttävät tai mukauttavat työtään jokaisen käynnin ajaksi; virtuaalikäynneistä ei koidu vastaavia keskeytyksiä.
  • Turvallisuustoimenpiteistä huolimatta koneiden, melun ja pölyn aiheuttama riski paikan päällä oleville kävijöille on edelleen olemassa. Melu voi myös vaikeuttaa joidenkin kävijöiden kuulemista, etenkin suurissa ryhmissä. Virtuaalikäynnit takaavat esteettömän pääsyn kaikille.

Mitä seuraavaksi?

Vaikka paikan päällä tapahtuvat konferenssit jatkuvat, kun ne ovat taas mahdollisia, Thinglink-vierailut tarjoavat arvokkaan ja kätevän vaihtoehdon niille, jotka eivät jostain syystä pysty osallistumaan fyysisesti, mutta jotka haluavat silti oppia poikkeuksellisista puurakennushankkeista. Ville kokeilee nyt 360-videoiden käyttämistä luodakseen mukaansatempaavia vierailuja, joissa on mukana kertojan kuvailuja tiloista täydentämään nykyisiä 360-kuviin perustuvia kierroksia. Sillä välin ThingLinkin käyttäminen opiskelijoiden työpajakoneiden tietämyksen arviointiin on muuttanut tämän kurssin osan pysyvästi:

“Emme palaa siihen, mitä meillä oli – voimme lisätä niin paljon enemmän tietoa – niin monella eri tavalla.”

Kysymyksiä?

Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää. Liity myös yhteisöihimme – erityisesti ThingLink Opetuksessa -ryhmään. Olemme todella ylpeitä ryhmistämme ja siitä, miten niissä otetaan vastaan uudet ideat ja jaetaan niitä. Ryhmät toivottavat sinut ilolla tervetulleeksi.

Facebook ThingLink Education | Finland | Italia | Espana | Israel | India 

Twitter ThingLink | ThingLink Education 

Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin osoitteessa

 education@thinglink.com 

Other posts

Avatars of product experts

Meet ThingLink Experts

If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

Start now
Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now