Featured picture of post "Virtuaalinen oppimisympäristö ohjaa opiskelijat sopiviin harjoittelupaikkoihin Gradialla"

Virtuaalinen oppimisympäristö ohjaa opiskelijat sopiviin harjoittelupaikkoihin Gradialla

Matias

Gradian Konkretiaa kestävään matkailuun(KoKeMa) -hankkeessa luotiin laaja virtuaalinen oppimisympäristö, jonka avulla opiskelijat pääsevät tutustumaan harjoittelupaikkoihin jo ennen harjoittelun aloittamista. Niin opiskelijat kuin yrityksetkin hyötyvät, kun opiskelija löytää tarpeisiinsa sopivan harjoittelupaikan ja on saanut yrityksestä kattavasti tietoa jo ennakkoon.

Konkretiaa kestävään matkailuun

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia tarjoaa ammatillista opetusta, lukio-opetusta sekä tukee yritysasiakkaiden oppimista. Gradian Konkretiaa kestävään matkailuun -hankkeen (KoKeMa) tavoitteena on edistää kestävän kehityksen käytännön osaamista sekä opintojen työelämälähtöisyyttä palvelualoilla, erityisesti matkailijoille välittömästi näkyvissä ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluissa. 

Projektipäällikkö Eija Kinnunen kertoo, että hankkeessa on kehitetty uusi Ympäristövastuullinen toiminta matkailualan yrityksessä -opintokokonaisuus, jossa opiskelijat pääsevät kehittämään ympäristölähtöisiin ratkaisuihin liittyvää osaamistaan. Opintokokonaisuuteen kuuluu itsenäisesti verkossa opiskeltavia teoriaopintoja sekä työelämäprojekti, jossa opiskelija ideoi ja toteuttaa työssäoppimisjakson aikana käytännön ratkaisuja yrityksen vastuullisen toiminnan lisäämiseksi. 

Kuvakaappaus Ympäristövastuullinen toiminta matkailualan yrityksessä -opintokokonaisuuden Moodle-sivustolta.

Moodlessa toteutettuun opintokokonaisuuteen kuuluu myös Moodleen upotettu, ThingLink-alustalla toteutettu virtuaalinen oppimisympäristö, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan alan yrityksiin. Tavoitteena on tarjota opiskelijoille mahdollisuus tutustua työssäoppimispaikkoihin ja vierailla niiden tiloissa virtuaalisesti ennen harjoittelupaikkaan hakemista. 

ThingLink-alustalla toteutettu materiaalipaketti sisältää 360-kuvia, virtuaalisia kierroksia matkailualan yritysten tiloissa, yrityshaastatteluvideoita ja infotageja. Kokonaisuus on selkeä ja helposti muokattavissa, ja se toimii niin tietokoneella kuin mobiilissa.

Yritys ja opiskelija löytävät toisensa

Järjestelmäasiantuntija Antti Lehtinen ja digikoordinaattori Laura Koponen kertovat, että aiemmin opiskelijat ovat etsineet harjoittelupaikkoja mm. yritysten verkkosivujen kautta. Haasteena on ollut, että opiskelijat eivät ole saaneet riittävästi tietoa mahdollisista harjoittelupaikoista.  

Virtuaalisen oppimisympäristön myötä opiskelijat pääsevät tutustumaan yrityksen tiloihin, harjoitteluohjaajaan, tuleviin työtehtäviin ja käytännön kysymyksiin jo ennen yhteydenottoa mahdolliseen harjoittelupaikkaan. Toteutuksessa on hyödynnetty 360-kuvia ja virtuaalisia kierroksia esimerkiksi hotellien tiloissa. Yrityksen yhteyshenkilöön pääsee tutustumaan haastatteluvideoiden avulla, joissa kerrotaan opiskelijan kannalta keskeisiä asioita esimerkiksi työtehtävistä. Yrityksen kartta, yhteystiedot ja perustiedot löytyvät helposti tageista.

Yllä olevasta demo-oppimisympäristöstä pääset tutustumaan yhden yrityksen, vihreällä kartassa näkyvän Hotelli Alban toimintaan. Demo-oppimisympäristöä pääset katsomaan myös tästä linkistä.

Sekä opiskelija että yritys hyötyvät, sillä ratkaisu ohjaa opiskelijoita löytämään juuri heille sopivan harjoittelupaikan. Vastaavasti yritys saa nopeasti tehtävään motivoituneen opiskelijan harjoittelijaksi, mikä säästää yrityksen resursseja. Tämä onkin keskeistä, sillä korona-ajan myötä matkailuala menetti paljon työntekijöitä ja tällä hetkellä alalla on työvoimapula. Yritykset toivovatkin saavansa harjoittelijoista hyvän perehdytyksen kautta pitkäaikaisia työntekijöitä. 

“Sekä yritys että opiskelija hyötyvät virtuaalisesta oppimisympäristöstä. Oikea työpaikka ja työntekijä kohtaavat.”

(Antti Lehtinen ja Laura Koponen, Gradia)

Selkeä toteutus

Virtuaalisen oppimisympäristön toteutus on selkeä ja sitä on helppo muokata ja laajentaa jälkikäteen. Nyt kun yritysten esittelystä on luotu konsepti, sitä on helppo hyödyntää myös muissa projekteissa.  Sisällöntuotannossa keskeistä on ollut rajaus. Hyvässä tiimissä sisältöjen luominen on ollut mukavaa ja uusia ideoita syntyy nopeaan tahtiin. Samalla tiimi on keskittynyt karsimaan ylimääräisiä sisältöjä, jotta kokonaisuus pysyisi selkeänä. Lyhyet, napakat videot ovat tästä hyvä esimerkki. 

Positiivisia kokemuksia

KoKeMa-hanke on tällä hetkellä pilotoinnin alkuvaiheessa, joten opiskelijapalautetta ei ole vielä ehditty saamaan. Yrityksille virtuaalista oppimisympäristöä on sen sijaan jo ehditty esittelemään ja palaute on ollut erittäin innostunutta ja rohkaisevaa. Yritysedustajat ovatkin kommentoineet, että haluaisivat lisää ThingLink-alustalla tuotettuja sisältöjä yrityksistään. Myös Gradian opettajat ovat olleet innoissaan ja saaneet siitä uusia ideoita virtuaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen.

Jatkoideoita

Tulevaisuudessa Gradialla on tavoitteena luoda virtuaalinen turvallisuuskävely opiskelijoiden ja henkilöstön käyttöön. Opetusteknologian tiimissä työskentelevät Antti ja Laura ovat suunnitelleet virtuaalista kokonaisuutta, jonka puitteissa koulun tiloihin ja turvallisuuteen olisi mahdollista perehtyä itsenäisesti, varsinaisen turvallisuuskävelyn lisäksi. Virtuaalinen kokonaisuus toimisi myös kertaus- ja perehdytysmateriaalina. Tarkoituksena on toteuttaa skenaarioita hyödyntävä virtuaalinen ympäristö, jossa käyttäjä pääsisi kokeilemaan eri ratkaisuja ja tarina kehittyisi niiden pohjalta.  

Matkailualalle KoKeMa-tiimi suosittelee virtuaalisia oppimisympäristöjä erityisesti uusien työntekijöiden perehdytyksiin. Virtuaalisilla kierroksilla tiloissa ja oikeisiin paikkoihin sijoitetuilla ohjevideoilla voi neuvoa esimerkiksi kylpylähotellien siivouksen. Ratkaisu säästää sekä työnantajan että työntekijän aikaa ja tarjoaa työntekijälle jatkuvasti mukana olevan kertausmateriaalin. ThingLink toimii myös mobiilissa ja VR-laseilla ja materiaaleihin voi lisätä myös tehtäviä esimerkiksi skenaariotyökalulla. Ideoita ja mahdollisuuksia on paljon, ja onneksi oppilaitokset ja yritykset ovat myös valmiita jakamaan ideoitaan.

Oletko kiinnostunut ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalveluista?

Tarvitsetko yhteistyökumppania interaktiivisten 360-ympäristöjen suunnitteluun, kuvaamiseen ja rakentamiseen? Kaipaatko tukea koulun tai yrityksen tilojen esittelyssä, perehdytyksissä, koulutuksissa tai verkkokoulutusmateriaalien tuottamisessa? ThingLinkin suunnittelu- ja sisällöntuotantopalvelut räätälöidään tarpeidesi mukaan ja ne voivat sisältää esimerkiksi:

  • kierroksen tai esittelyn suunnittelun ja toteutuksen interaktiivisten sisältöjen suunnitteluun ja kuvaamiseen erikoistuneen ammattilaisen kanssa
  • kuvaukset ja editoinnin: kuvat, videot, 360-kuvat, 360-videot, drone-kuvat
  • verkkokurssin tai -valmennuksen suunnittelun, toteutuksen ja ThingLinkin käyttökoulutuksen yhteistyössä asiakkaan kanssa

Lue lisää ja ota yhteyttä:

Aleksi Komu

Kumppanuusjohtaja

aleksi@thinglink.com

+358 50 379 3818

Kysymyksiä?

Voit aina ottaa meihin suoraan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää. Liity myös yhteisöihimme – erityisesti ThingLink Opetuksessa -ryhmään. Olemme todella ylpeitä ryhmistämme ja siitä, miten niissä otetaan vastaan uudet ideat ja jaetaan niitä. Ryhmät toivottavat sinut ilolla tervetulleeksi.

Facebook ThingLink Education | Finland | Italia | Espana | Israel | India 

Twitter ThingLink | ThingLink Education 

Älä epäröi ottaa yhteyttä meihin osoitteessa education@thinglink.com

Other posts

Avatars of product experts

Meet ThingLink Experts

If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

Start now
Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now