Elämyksellinen etäoppimistila Kosmos syntyi suomalaisen design- ja teknologiaosaamisen yhteistyönä

Matias

Älykkäisiin tiloihin erikoistunut OiOi ja interaktiivinen opetusteknologia-alusta ThingLink ovat kehittäneet yhdessä immersiiviseen oppimiseen tarkoitetun kokous- ja simulaatiotilan, jonka seinille voidaan heijastaa erilaisia tiloja, tilanteita ja muita virtuaalisia oppimisympäristöjä. CLT:stä valmistettu massiivipuinen oppimistila syntyi OiOin ja ThingLinkin toimitusjohtajien Sami Kämpin ja Ulla-Maaria Koivulan aloitteesta, usean suomalaisen yrityksen yhteistyönä. Tilan on suunnitellut Atelje Sotamaa ja sitä valmistaa puurakenteisiin erikoistunut itäsuomalainen Vivaret Oy. Kosketeltavat kuvapinnat ja niitä hyödyntävät sovellukset on kehittänyt OiOi. Interaktiivisen sisällön voi puolestaan tehdä helposti ThingLink-sovelluksella, jota OiOin sovellusympäristö nyt tukee. 

Esimerkkikuvassa Kosmos-kuutio on sijoitettu kirjastoympäristöön. Kuutiossa kaupunkilaiset voivat vierailla virtuaalisesti eri puolilla maailmaa.

Uuden sukupolven immersiivinen oppimisympäristö soveltuu monenlaiseen käyttöön. Se vastaa samalla myös pandemian myötä muuttuneen työelämän ja toimitilojen hybridityöskentelyn tarpeisiin. Tähän mennessä kyselyjä ja kiinnostusta on tullut sekä museoilta, oppilaitoksilta että yrityksiltä. 

Tyylikäs puinen rakenne voi toimia sekä perinteisenä kokoustilana, etäoppimistilana että yhteisöllisenä virtuaalisena kokemustilana. Opetus- ja koulutussisältöjen lisäksi OiOi tarjoaa laajan valikoiman hyvinvointia edistäviä elämyksellisiä media-arkkitehtuuriratkaisuja. Esimerkiksi virtuaaliluontosisällöt vuorovaikutteisilta puupinnoilta aistittuna tarjoavat moniaistillisen rentouttavan ja palauttavan levähdyspaikan keskellä vilkasta ympäristöä.

Kosmos-tilaa myyvät OiOi ja ThingLink täyden palvelun ratkaisuna. Palveluun sisältyvät käyttökokemuksen ja tilan suunnittelu kohteeseen sopivaksi, interaktiivisen sisältötyökalun käyttökoulutus sekä toimitus ja asennukset paikan päällä. Oppilaitokset ja museot, jotka ovat  luoneet virtuaalisiä näyttelyitä tai kierroksia ThingLinkin avulla, voivat esittää niitä nyt myös jaetussa oppimistilassa, Kosmos-kuutiossa.

“Organisaatiot kaipaavat uusia immersiivisiä ratkaisuja oppimiseen ja taitojen kehittämiseen, mutta kaikki eivät halua investoida VR-laseihin. Olemme jo pitkään miettineet immersiivisen, jaetun oppimistilan tekemistä ja nyt siihen löytyi täydelliset kumppanit, joista kukin on huippu omalla alallaan,” sanoo ThingLinkin perustaja ja toimitusjohtaja Ulla-Maaria Koivula.

“Puu on meille tärkeä materiaali älyseinien ja tilakokemuksien luomisessa. Puun aistilliset ominaisuudet kuten tuoksu, haptisuus ja akustiikka ovat keskeisiä ominaisuuksia kokemuksessa. Lisäksi puun antibakteeriset ja ylläpidolliset vahvuudet täydentävät kokonaisuuden. Odotamme ThingLink-yhteistyöltä paljon ja se onkin sujunut jo nyt erinomaisessa ja innostavassa uuden luomisen hengessä”, kommentoi OiOin toinen perustaja Sami Kämppi.

Opetus- ja koulutustoiminnan lisäksi Kosmos-tilan käyttökohteina ovat museot, kirjastot, sairaalat ja hyvinvointiala, lentokentät sekä muut julkiset tilat sekä yritysten showroomit. Uusia käyttökohteita löytyy jatkuvasti. OiOi ja ThingLink suuntaavat yhdessä kansainvälisille markkinoille. Suomessa neuvotteluja käydään jo useamman oppilaitoksen kanssa. 

Lisätietoa yrityksistä:

OiOi

OiOi on 2013 vuonna perustettu yritys joka tekee ​​merkityksellisiä, immersiivisiä ja  vuorovaikutteisia installaatioita fyysiseen tilaan hyödyntäen viimeisintä digitaalista teknologiaa. Käyttäjät pystyvät ohjaamaan tilassa näkyvää sisältöä esimerkiksi omilla liikkeillä, eleillä, kosketuksella tai omalla älypuhelimella. Tila voi myös reagoida ääneen ja musiikkiin tai hyödyntää avointa dataa. Näillä eri elementeillä saadaan tilasta luotua visuaalisesti kiinnostava ja hyvin elämyksellinen. Asiakastöinä mm. Finavia ja Helsinki-Vantaan kansainvälisen terminaalin odotusaula, tiedekeskukset, museot, aktiviteettipuistot ja korkeakoulut ja yritysten showroomit.  

ThingLink

ThingLink on 2010 perustettu interaktiivista kuvateknologiaa kehittävä suomalainen yritys, jonka avulla käyttäjä voi helposti rikastaa kuvia, videoita, 360 mediaa ja 3D-malleja ja rakentaa interaktiivisia oppimiskokemuksia. ThingLink on erinomainen työväline yrityksille ja oppilaitoksille niin oppimiseen kuin markkinointiin. Suomalaisia asiakkaita ovat mm. Helsingin, Jyväskylän, Turun, ja Itä-Suomen yliopistot, kunnat ja kaupungit sekä kymmeniä eturivin yrityksiä. ThingLinkillä on yli 8 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää 190 maassa.

Kosmos-kuution seinille voidaan heijastaa todellisen elämän tilanteita ja paikkoja, joissa oppija voi edetä omaan tahtiin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Sami Kämppi, OiOi

Aleksi Komu, ThingLink

Other posts

Avatars of product experts

Meet ThingLink Experts

If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

Start now
Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now