
Interaktiivisen 360-kuvan tekeminen Ricoh Theta –kameralla
360-kuvaaminen on hauska ja helppo tapa rakentaa omia virtuaalitodellisuuskokemuksia, jossa katsoja tuntee seisovansa kuvaajan paikalla. 360-kuvaaminen soveltuu mainioisti vaikkapa lähiympäristön dokumentointiin, luontopolkujen tai virtuaalisten opaskierrosten tekoon.
Tarvittavat välineet:
- 360 kamera (esim. Ricoh Theta tai Samsung)
- Puhelin tai iPad
- ThingLinkin 360-kuvaeditori (sisältyy Opettajien Premium-tiliin tai ThingLinkin koulutiliin)
Suunnittelu
Aloita suunnittelemalla kuvan aihe vastaamalla esim. seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä kuva esittää?
- Miten kamera tulisi asetella parhaan kuvakulman kannalta?
- Millaista materiaalia kuvaan lisätään?
- Mita materiaalia (kuvia, ääntä, videoita) voi tuottaa itse, mitä etsitään verkosta?
Esimerkkikuvan tarkoitus on esitellä Petkel-järveä luontomatkailun kohteena. Kamera on aseteltu siten, että kuvassa näkyy Petkel-järvi ja järveä ympäröivaa metsää. Kuvat on otetttu puun takaa käyttämällä puhelimen kautta toimivaa itselaukaisijaa, joten kuvaajaa ei näy. Luontokokemusta korostetaan lisäämällä taustaääneksi metsässä nauhoitettua honkien huminaa sekä laineiden liplatusta. Lisäksi käytetään verkosta löytyvää tietoa Petkel-järvestä.
Kuvan lähettäminen kamerasta (Ricoh Theta) sähkopostiin iPhone-puhelimella
Ricoh Theta -kameran puhelimelle ladattavasta applikaatiosta ei pysty lähettamaan kuvia sähköpostiin. Kuvat voi lähettää kameran kuvagalleriasta seuraavasti: 1) valitse “Albumit”, 2) Albumit-näkymästa valitse “Ricoh Theta”, jossa näkyy kameralta applikaatioon siirretyt 360-kuvat, 3) valitse ja lähetä kuvat normaalisti albumista sähköpostiin.
Kuvien merkitseminen ThingLinkin 360-editorilla
Ricoh Theta -kuvien koko on suoraan yhteensopiva ThingLinkin kuvaeditorin kanssa, joten kuvien kokoa ei tarvitse muuttaa. Lataa sähköpostiin lähetetyt kuvat tietokoneen työpöydälle tai downloads-osioon.
Kirjaudu sisään ThingLinkiin ja luo uusi kuva oikeasta yläkulmasta klikkaamalla “Create”. Lataa uusi 360-kuva ThingLinkiin valitsemalla “Upload panoramic image 360”. Editori aukeaa automaattisesti kuvan latauduttua.
Klikkaa oikealla näkyvää “Add tag” ikonia lisätäksesi kuvaan klikattavia ikkunoita.
Teksti-, kuva- ja äänitägin lisääminen: Kirjoita “Add description” -tekstikenttään. Valitse lähikuva työpöydältä tai sähköpostin downloads-osiosta. Klikkaa vasemmalla näkyvää sinistä “Save”-nappulaa tallentaaksesi tägin.
Jos haluat lisätä tägiin myös äänitiedoston, klikkaa sinista nappia “Upload audio” ja lataa mp3-muotoinen äänitiedosto työpöydältä tai sähkopostin downloads-osioista.
Taustaäänen lisääminen: Valitse editorista “settings”. Valitse “Upload audio” ja lataa mp3-muotoinen äänitiedosto työpöydältä tai sähköpostin downloads-osioista.
Videotägin lisääminen: Jos haluat videon käynnistyvän automaattisesti VR-laseilla katsottaessa, valitse “Upload video” ja lataa mp4-muotoinen videotiedosto tägiin omalta koneeltasi.
Jos haluat lisätä videon YouTubesta, kopio YouTuben jako-asetuksista videon upotuskoodi (embed). Liitä upotuskoodi ThingLink-editorin embed-osiossa näkyvään tekstikenttään.
Klikattavan linkin lisääminen: Kopioi haluttu linkki ja liitä se tässä muodossa tekstikenttään: [linkin teksti] (linkin URL)
Kartan tai muun sisällön upottaminen: Kopioi upotuskoodi (embed). Liitä upotuskoodi ThingLink-editorin embed-osiossa näkyvään tekstikenttään.
Siirtymä toiseen 360-kuvaan: Klikkaa “Transition”-osiota ThingLink-editorissa ja liitä valmiin ThingLink 360-kuvan verkko-osoite tekstikenttään. Siirtymää kuvassa osoittaa nuoli.
Tallennus
Muista tallentaa jokainen tägi vasemmalla tekstikentän alapuolella näkyvästä “Save”-nappulasta. Kun kuva on valmis, tallenna koko kuva klikkaamalla oikeassa alakulmassa näkyvää “Save & Exit” -nappulaa.
Kuvan jakaminen ja katselu
Voit jakaa valmiin kuvan kopioimalla kuvan linkin sähköpostiin tai tekstiviestiin. Kuvan voi myos upottaa esim. koulun blogille embed-koodin avulla.
Kuvaa voi katsella 360-muodossa tietokoneella tai mobiili-laitteilla selaimen kautta, ThingLinkin mobiili-sovelluksesta, tai esim. Facebookista. Kuvaa voi myos katsella virtuaalitodellisuuslaseilla klikkaamalla mobiilinäkymässa oikeassa yläkulmassa olevaa VR-ikonia, jolloin kuva näkyy stereoskooppisena (kaksi samanlaista kuvaa vierekkäin).