XR-koulutuksen skaalautuva käyttö teollisuusyrityksissä: Itäsuomalaisten teknologiayritysten yhteisen Scalable-XR-hankkeen päätösterveiset

Matias

Kolme vuotta kestänyt Scalable-XR-hanke on saatu onnistuneesti päätökseen. Hankkeessa rakennettiin kaupallistettava XR-koulutusteknologiaan pohjautuva palvelumalli, jossa yhdistyy asiakaslähtöinen sisällöntuotanto sekä laatustandardeja noudattava monialustainen sisällön jakaminen.

Tavoitteena skaalautuvat ja saavutettavat XR-ratkaisut

Scalable-XR-hankkeen perusajatus oli yksinkertainen mutta kunnianhimoinen: kehittää nopea ja tehokas malli XR-sisältöjen tuotantoon, jakeluun ja käyttöön teollisuusyrityksissä. Keskiössä oli neljän olemassa olevan koulutus- ja teollisuussovelluksen (ThingLink, Valamis, Process Genius ja OiOi Smart Space) sekä XR-sisällöntuotantopalvelun (3D Talo Finland) rajapintojen ja palvelumallien kehittäminen niin, että niitä voi helposti käyttää yhdessä. Näin sekä nykyiset että uudet asiakkaat voivat ottaa käyttöön uutta koulutusteknologiaa ilman raskaita investointeja.

Itäsuomalainen yhteistyöverkosto – sisältöä, teknologiaa ja käyttökohteita 

Hankkeessa kehitettiin modulaarinen palvelukonsepti, jossa neljä yritystä muodostavat asiakkaille arvoa tuottavan ekosysteemin:

  • 3D Talo Finland (https://3dtalo.fi/) vastaa 3D-visualisoinneista ja XR-sisällöntuotannosta.
  • ThingLink (https://www.thinglink.com/) tarjoaa alustan interaktiivisten ja immersiivisten sisältöjen julkaisuun sekä skaalaukseen eri päätelaitteille – selaimesta XR-laseihin.
  • Process Genius (https://processgenius.eu/) integroi sisällöt osaksi teollisuuden käyttöliittymiä ja Digital Twin -ratkaisuja, erityisesti tehdasympäristöissä.
  • Valamis (https://www.valamis.com/fi/) liittää sisällöt osaksi oppimisympäristöjä ja analytiikkaa tukevia koulutuspolkuja.
  • OiOi Smart Space (https://oioi.fi/) vie sisällöt fyysisiin, vuorovaikutteisiin oppimis- ja näyttelytiloihin, kuten kouluihin, museoihin sekä kirjastoihin.

Tämä malli mahdollistaa sen, että yhdellä sisällöntuotannolla voidaan palvella useita eri toimialoja sekä jakelualustoja – tehostaen tuotantoa ja kasvattaen vaikuttavuutta.

Kaavio, joka esittää ThingLinkin skaalautuvien sisältöjen yhteistyöverkoston. Vasemmalla 3D Talo Finland tuottaa sisältöä, joka siirtyy keskellä olevaan ThingLinkiin. ThingLinkin sisällöt jaetaan kolmeen suuntaan:

Process Genius – tarjoaa teolliset käyttöliittymät ja Digital Twin -integraatiot asiakkaille.

Valamis – integroi XR-sisällöt oppimisympäristöihin.

OiOi Smart Space – toteuttaa vuorovaikutteisia älytiloja ja fyysisiä oppimisratkaisuja.

Kaikki kolme kanavaa johtavat lopulta asiakkaisiin. Jokaisella kumppanilla on oma logonsa kaaviossa.

Pilottien kautta kohti kaupallistamista 

Hankkeen aikana toteutettiin useita työpajoja ja pilotteja eri kohderyhmille: koulutuskäyttöön, perehdyttämiseen, oppimisympäristöihin ja näyttelytiloihin.

Seitsemän henkilöä istuu ja seisoo keskustelupiirissä valoisan, puupintaisen huoneen keskellä. Keskellä on sohvapöytä, jolla on kahvia ja tarjoiluja. Taustalla näkyy ThingLinkin pystybanneri, suuri televisio ja takka. Huoneessa on suuret ikkunat, joista näkyy metsäinen maisema. Oikealla seisoo mies katsomassa puhelintaan, muut osallistujat istuvat ja keskustelevat.
Seitsemän henkilöä seisoo rivissä ja hymyilee kameralle valoisan, puupintaisen huoneen keskellä. Taustalla on seinävaate, ovi ja suuri viherkasvi. Henkilöt ovat rennosti pukeutuneita ja seisovat paljain jaloin tai sukkasillaan.

Tuloksena hankkeessa syntyi seuraavat tuote-/prosessi-innovaatiot:

  1. Hakijaorganisaation (ThingLink) immersiiviseen koulutusteknologiaan erikoistunut alusta on kehittynyt entistä kattavammaksi ja kilpailukykyisemmäksi hankkeen aikana.’
  • Hakijaorganisaation (ThingLink) immersiiviseen koulutusteknologiaan erikoistunut alusta on kehittynyt entistä kattavammaksi ja kilpailukykyisemmäksi hankkeen aikana.
  • Kehitettiin kokonaisvaltainen XR-teknologiaa hyödyntävä immersiivisen koulutuksen palvelumalli, jota tuottavat yhdessä itäsuomalaiset yritykset.
  • Neljä uutta tuotteistettua immersiivisen koulutuksen ohjelmistoratkaisua yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioille:
    – 360-asteinen ruutukaappaus Unity-työkalulla tehdyistä 3D-malleista ja automaattinen jakaminen ThingLinkiin.
    – Offline-tilassa toimiva ThingLink-sovellus.
    – 3D-skannauksen ja AR-tarkastelun mahdollistava mobiilisovellus.
    – Interaktiivisia skenaarioharjotteita tukeva älytila.
    1. Tekniset integraatiot kumppaniyritysten (Valamis, Process Genius ja OiOi) alustoille.
    2. Kolmannen osapuolen auditoima immersiivisen koulutuksen palvelukokonaisuus, joka on tietoturvastandardien mukaisesti dokumentoitu ja kehitetty.

    Käyttäjiltä saadun palautteen perusteella sisällöt koettiin intuitiivisiksi, visuaalisesti houkutteleviksi ja erityisesti saavutettaviksi – sisällöt aukeavat selaimella laitteesta riippumatta.  Yksi keskeinen oivallus oli, että skaalautuvuus ei tarkoita pelkästään teknistä jakelua, vaan myös sisällön muokattavuutta eri kohdeyleisöille ja käyttötarpeisiin.

    Päätösworkshopissa koottiin opit ja suunniteltiin jatkoa

    Kesäkuussa 2025 järjestetyssä hankkeen päätösworkshopissa koottiin yhteen parhaat käytännöt, asiakaspalautteet ja tulevaisuuden kehitysalueet. Keskusteluissa korostui erityisesti:

    • Tarve kehittää uusia palvelupaketteja XR-sisällöille: Räätälöityjen sisältöjen lisäksi asiakkaita kiinnostaa valmiit, standardoidut sisällöt, kuten esimerkiksi turvallisuuskoulutukset.
    • XR:n merkitys jatkuvassa oppimisessa ja teollisuuden muutostilanteissa: Helposti muokattavat koulutussisällöt on oltava saavutettavissa niin etänä kun paikan päällä.
    • Tekoälyn mahdollisuudet XR-sisältöjen personoinnissa ja automaattisessa luomisessa: Keskustelevan tekoälyn tuominen ohjattuihin perehdytyksiin nähtiin erityisen hyödyllisenä.

    Miksi tämä on merkittävää? 

    Scalable-XR-hankkeen tuloksena syntynyt palvelumalli vahvistaa Itä-Suomen asemaa immersiivisten oppimisteknologioiden edelläkävijänä. Yhteistyömalli tarjoaa yrityksille konkreettisen ja monistettavan tavan modernisoida työssä oppimisen infrastruktuuria askel kerrallaan – samalla kun koulut ja oppilaitokset tahoillaan ottavat käyttöönsä uudenlaista oppimisteknologiaa. Process Geniuksen alustalle voi nyt integroida ThingLinkillä tehtyjä käyttöönottokoulutuksia ja samat koulutukset voidaan jakaa myös Valamiksen oppimisalustalle tai OiOi:n immersiiviseen tilaan.

    Lopuksi 

    Scalable-XR-hanke osoitti, että yhteistyö eri osaamisalueiden välillä on avain onnistuneeseen uuden teknologian jalkauttamiseen ja kaupallistamiseen. Hankkeen kautta luotiin yhteismyynnin toimintamalli, jonka avulla tavoitellaan uusia toimialoja, asiakkaita ja kansainvälisiä markkinoita.

    Haluatko kuulla lisää tai testata valmiita sisältöjä oman yrityksesi alustoilla? Ota yhteyttä (sähköposti: keijo@thinglink.com) Scalable-XR-hankkeen yritysverkostoon – autamme miettimään XR-teknologian käyttöönottoa sinun yrityksessäsi!

    Kuvakollaasi, joka esittää ThingLinkin skaalautuvan XR-koulutuksen käyttökohteita.
Vasemmalla: henkilö pitää puhelinta, josta näkyy digitaalista sisältöä tehdasympäristössä.
Keskellä: hoitaja käyttää virtuaalitodellisuuslaseja sairaalaympäristössä.
Oikealla: tehdastyöntekijä käyttää VR-laseja ja ohjainta koulutustilanteessa.
Kuvien alla on rahoittajien ja tukijoiden logot: Euroopan unionin osarahoittama, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.
Oikeassa laidassa on QR-koodi ja linkki: https://www.thinglink.com/scalable-xr
Alhaalla oikealla näkyy ISO 27001 -sertifikaatti ja teksti: "Secure: Ensuring ISO 27001 Compliant Safety and Security in Employee Training." ThingLinkin logo on oikeassa alakulmassa.

    Other posts

    Avatars of product experts

    Meet ThingLink Experts

    If you’d like to learn more about what ThingLink can offer to your company, you can schedule an online meeting with one of our product experts below.

    Start now
    Create unique experiences with ThingLink! It's easier than you think! Start now