Adventskalender 2015
Tiggy testar russinhissen www.ur.se Tiggy undersöker om ett russin flyter eller sjunker i ett glas med läsk. Hon upptäcker att kolsyra bildas i läsken när man tillsätter koldioxid.
www.ur.se Tiggy och Beppe bygger en tävlingsbana för ballonger som sitter på sugrör. Vad är det för kraft som får dem att åka framåt längs banan?
www.ur.se Tiggy testar att lukta en lång stund och inser att näsan kan bli trött. Näsans doftceller orkar inte längre skicka signaler till hjärnan och det slutar att lukta.
www.ur.se Tiggy undersöker vad som flyter och vad som inte flyter när det släpps ner i vatten. Vad är det som gör att vissa saker flyter? Beppe förklarar förenklat vad begreppen Arkimedes princip och flytkraft innebär.
www.ur.se Tiggy vill bygga ett hus av pepparkakor, men upptäcker att alla material inte tål lika mycket påfrestning.
www.ur.se Tiggy bygger en telefon av tråd och burkar. Men hur kommer det sig att man hör vad den som pratar i burken säger? Jo, ljudet färdas mellan burkarna på grund av vibrationer i tråden.
www.ur.se Tiggy undersöker vad som händer med en ballong om man gnider den mot hår eller ylle. Hon upptäcker att ballongen får en laddning som kan dra till sig eller stöta bort olika föremål. Beppe förklarar begreppen attrahera och repellera.
www.ur.se Vilka saker fastnar på en magnet? Tiggy testar och tar, med andra ord, reda på vilka föremål som är magnetiska.
www.ur.se Tiggy får se att färgerna i en penna ibland består av en blandning av flera olika färger. Beppe visar hur färgerna kan separeras med hjälp av ett kaffefilter och lite vatten. Färgseparering, helt enkelt!
www.ur.se Tiggy bakar bullar och gör två olika degar. Den ena med jäst och den andra utan. Blir det någon skillnad på dem?
www.ur.se Tiggy får lite olja över efter att ha smort in hjulen på sin skateboard. Istället för att kasta den tillverkar Tiggy och Beppe en slags lavalampa.
www.ur.se Varför sjunker inte isbitarna i vattnet? Tiggy upptäcker att det finns nåt som kallas för densitet. Detta går att visa på ett snyggt sätt genom att ändra salthalten i en vätska och låta ett rått ägg flyta i den.
www.ur.se Tiggy ska göra ”låtsassaft” att lura Gordon med men upptäcker att inte alla vätskor vill blanda sig med varandra. På så vis får hon lära sig att det är skillnad mellan lösningar och blandningar.
www.ur.se Tiggy undrar vad en liter är och hur stor plats den tar. En liter kan se väldigt olika ut men är alltid exakt lika mycket, trots olika behållare och mätglas.
www.ur.se Varför blir viss mat brun när den har stått framme ett tag? Genom ett enkelt experiment får Tiggy reda på varför och hur det går att undvika genom konservering.
www.ur.se Beppe presenterar sin kompis vattenspöket för Tiggy. Först ser Tiggy inget spöke utan bara en flaska med en plastpåse på toppen. Men med hjälp av vattentryck trollas Beppes fina spöke fram.
www.ur.se Tiggy får undersöka vad friktion är och vilka föremål som glider bäst mot en viss yta.
www.ur.se Tiggy blir nyfiken på att testa sin egen känsel och upptäcker att det är mycket svårare att känna med fötterna än med händerna. Hon får reda på att det går nervtrådar från huden till hjärnan som talar om vad det är man känner för något.
www.ur.se Tiggy hör ett ljud som hon vill identifiera. Med hjälp av olika prylar testar hon att återskapa ljudet och får i processen lära sig vad ljudvågor är för något.
www.ur.se Hur bildas en regnbåge? Tiggy får reda på att vanligt synligt dagsljus egentligen består av en massa vackra färger som har olika våglängd.
www.ur.se Hur kan en sockerbit bara försvinna när man stoppar ner den i vatten? Tiggy undersöker lösningar och molekyler.
www.ur.se Tiggy blir nyfiken när hon får reda på att bomull nästan bara består av luft. Med ett enkelt experiment ser hon att det faktiskt stämmer. Beppe förklarar vad ett hålrum är för något.
GOD JUL www.youtube.com
www.ur.se Tiggy undersöker hur olika föremål och vätskor hamnar om man lägger ner flera samtidigt i en behållare. Varför lägger de sig i en viss ordning?

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.