Servische geschiedenisles door Aleksandar Todorovic
Aleksandar Todorovic ziet zijn land als de cocktail van drie ideologieën: socialisme, kapitalisme/Amerikanisme en fascisme/nationalisme. De logo's aan weerszijde laten dat zien.
Een Serf die een andere Serf grof wil beledigen verkiest wel eens een ander symbool dan de middelvinger. Het alternatief is de duim, ingeklemd tussen de wijs en middelvinger en betekent "Je krijgt niets." Met niets wordt vaak 'vrouwen' bedoeld.
"De afgebeelde politicus hier, afgebeeld op een half geschoren schaap, is het type leider dat geld belooft en het schreeuwt tegen het westen. Ook nemen ze onrealistische en harde standpunten in over Kosovo om nationalistische kiezers aan te trekken. Milosović was er zo één maar ook onze huidige president Nikolić komt in de buurt."
"Leiders gebruiken vaak nationalistische ideeën om zo de aandacht af te leiden van echte problemen zoals onze vastgelopen economie," – Todorovic. Het schaap representeert hier het volk: een niet zo slim dier dat makkelijk volgt en zich makkelijk laat kooien. Het is geschoren en de waardevolle wol is hem afgenomen.
Boven Servië cirkelen volgens Todorovic altijd engelen – of gieren. De vliegende politicus hier representeert de EU die met subsidies grote invloed uitoefent in het land.
Waar de EU het land overlaad met geld, doen de Amerikanen dat met bommen. Althans: dat is de perceptie van veel Serven na de NATO-bombardementen van 1999.
Terwijl de gemiddelde Serf lijdt (zie hieronder), wordt de staatskas leeg geslurpt door dorstige politici die zichzelf verrijken.
Deze paarden sieren normaal de hoofdingang van het Servisch parlement. Daar rusten de paarden op sterke en masculiene mannen. In dit schilderij rusten ze niet op deze herculessen maar op arme Serviërs die te zwak zijn om hun dikke leiders te dragen. Het parlement is in dit schilderij overigens veranderd in een circustent.
Servië bevindt zich altijd tussen twee ideologische invloedssferen: de Russisch conservatieve en het liberale westen. "Deze kant van het schilderij representeert het westen en biedt vrede en geld. Tegelijkertijd is dit ook de kant die bij heeft gedragen aan het uiteenvallen van Joegoslavië," – Todorovic.
"Als je hoogopgeleid (zie de kleding) of creatief (zie de gitaar) bent, kun je maar beter op het vliegtuig stappen en naar het westen gaan," – Todorovic.
De graafmachine die gaten slaat in het nationalistische fundament van Servië, toont de felle protesten van 2000 tegen het regime van Milosovic. Aan de andere kant van het schilderij vinden we de supporters van traditionele nationalistische waarden.
"De leider aan deze kant van het schilderij, toont de politicus die meer op de hand van het westen is. Helaas hebben die het imago lui en traag te zijn. Ze beloven verdere EU-integratie maar dit voelt inmiddels als een lege belofte. Het gebrek aan wijzers op de klok toont dat aan. De uitgemergelde ezel moet ondertussen nodig gevoederd worden," – Todorovic.
De rechterzuil op dit doek, representeert de ideologische keuze voor Rusland. Een grootmacht die opstaat tegen de Verenigde Staten, Bosnië, Kroatië en Kosovo. Ook is de gedeelde Orthodoxe Kerk aantrekkelijk. Het vingersymbool hieronder en het kruis zijn hier symbool van.
Terwijl aan de andere kant van het doek we jongeren zien kiezen voor het vliegtuig richting het westen, zien we hier de keuze voor Rusland. In de ogen van Todorovic een heilloze weg en dus dichte deur die zelfs met geweld niet te breken is.
De mannen rond deze bulletpoint zijn voetbalhooligans. Hooliganisme en extreem nationalisme zijn hevige verweven in Servië.
De dode soldaten aan weerszijde zijn de gevallenen tijdens de oorlogen van de jaren 90.
Toen Servië moest kiezen tussen de Nazi's of de Sovjet Unie, kozen zij voor het tweede. Eén van de rebellen die vocht tegen Nazi-Duitsland was Josip Tito. Na de oorlog werd hij de nieuwe en populaire leider van een nieuw en socialistisch Joegoslavië.
Toen Franz Ferdinand in 1914 werd doodgeschoten in Sarajevo, viel Oostenrijk-Hongarije het land aan. Dit wordt vaak gezien als het begin van de Eerste Wereldoorlog.
Een typische Serviër houdt het hoofd vast van een Ottomaanse soldaat. Servië werd pas in 1878 onafhankelijk na eeuwen van Ottomaanse bezetting.
"De riem van lijken die zich hier uitrolt over het doek, toont het bloedige fundament van het land," – Todorovic. Het eerste lijk is een middeleeuwse ridder, een periode die vaak wordt aangehaald en bejubeld als de periode dat Servië sterk en dapper was.
Een zandloper die wordt opgeblazen. "Het is een kwestie van tijd tot een volgend conflict het fundament weer doet schudden."
In de kelders van Belgrado, zitten masculiene Serviërs zij aan zij en luisteren ze naar traditionele volksmuziek. Ondertussen nemen verschillende muziekstijlen zoals disco (links) en metal (rechts) langzaam het nachtleven over.
De drie agressieve hooligan bewegingen (FK Rad, Red Star en Partizan) zijn sterk verwerven met extreem nationalistische bewegingen. De mannen idealiseren het idee dat een Serf sterk, dapper en mannelijk moet zijn: een hedendaagse soldaat.
De vlaggen onder en boven de smiley emoticon zijn de (oude) vrienden van Servië zoals Rusland, Cuba en China. Zij delen eenzelfde communistische basis en verzetten zich toen NATO in 1999 Servië bombardeerden. De vlaggen die het uitgaansleven van de hooligans scheiden zijn de westerse tegenstanders. Zij verdelen (horizontaal) in plaats van ondersteunen (verticaal).
Dit goddelijke wezen bestaat echt en is Svetlana Ražnatović. Ook wel 'Moeder van alle Serviërs' genoemd. Terwijl haar moderne volksmuziek het grote publiek verblijdde in de jaren 90, vocht maar man Željko Ražnatović in Bosnië. In het westen is hij vooral bekend als één van de grootste oorlogsmisdadigers.
"Terwijl mannen worden geïdealiseerd als sterk en macho, zijn vrouwen vooral meisjesachtig en sletterig. Zij zijn liever mooi en trouwen een rijke man dan dat zij zelf hard werken," – Todorovic.
In de linkerhanden zien we een kruis, geweer en een gummiknuppel. "Serviërs hebben altijd ontzag voor het leger en de kerk. Twee instituties die ze vertrouwen en een warm hard toedragen," – Todorovic. De handen aan de rechterkant zijn gevuld met krachtige propogandamiddelen en geld om de altijd sluimerende corruptie uit te drukken. In het hart van de leider zit een gat. het is de plek waar Kosovo zou moeten zitten volgens vele Serviërs. Nog altijd een pijnlijk onderwerp.

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.