Morten Pihl: »Jeg er jo typen, der godt kan lide bilag …«
Tematisk aktindsigt: For at dokumentere den svigtende kontrol af lægernes brug af forskningsmidler har Morten Pihl benyttet den nye offentlighedslovs mulighed for at søge tematisk aktindsigt. På den måde har han blandt andet dokumenteret, at hospitalets øverste direktion var klar over, at der var læger, som misbrugte midlerne til private formål - blandt andet til at betale fagforeningskontingent i Lægeforeningen.
Cavling-vinder: Jyllands-Postens journalist Morten Pihl vandt 9. januar årets Cavling-pris.
Konsekvenserne: Afsløringerne er bragt i mere end 100 artikler i avisen siden sommeren 2013. Indtil videre er konsekvenserne af Morten Pihls afdækning af svindelen, at fire læger er blevet sigtet, én er tiltalt for groft bedrageri og underslæb for cirka 2,8 millioner kroner, 130 forskere har været til samtale om deres forbrug af forskningsmidler, og der er rejst fem personalesager.
Misbrug: Ved hjælp af aktindsigter i 33 lægers forskningskonti har Morten Pihl dokumenteret, hvordan overlæger på Rigshospitalets hjerteafdeling igennem flere år har misbrugt forskningsmidler til blandt andet private rejser, middage og kunst.
Klager: Undervejs har Morten Pihl sendt et utal af rykkere til blandt andet Rigshospitalets sagsbehandlere samt adskillige klager til Statsforvaltningen. Statsforvaltningen har givet ham medhold i, at det var i strid med loven, da Rigshospitalet tilføjede oplysninger på nogle af bilagene, efter at de havde modtaget Morten Pihls anmodning om aktindsigt i de pågældende bilag.
Systematik: Arkivskabene bag Morten Pihls skrivebord er fyldt med over 100 ringbind med de tusindvis af bilag i sagen. Med gule sedler på skabslågerne forsøger han at holde styr på, hvilke læger og afdelinger der gemmer sig bag hvilke låger.
Skiftesko: Skoene har Morten Pihl selv designet på nettet og bestilt hjem fra USA. Øverst på hælen står der ’Morten’ på den ene og ’Pihl’ på den anden. De står på kontoret, fordi han havde dem på på vej til arbejde en dag, hvor vejret var for dårligt til hans sorte ruskindsstøvler, som i stedet var med i tasken.
Foto: Tuala Hjarnø

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.