Groente.
Hoe groeit een asperge? schooltv.nl Met behulp van een glazen plaat kun je zien wat er onder de grond gebeurt bij een aspergeplant. Ook zie je versnelde beelden van hoe de plant daarna boven de grond groeit, met bladeren, bloemen en zaadjes. Pas in het tweede jaar zijn de stengels onder de grond klaar om geoogst te kunnen worden.
Aspergeoogst. schooltv.nl Het oogsten van asperges gebeurt met de hand. De aspergesteker is hier veel tijd mee kwijt. Daarom zijn asperges vaak duur. Vóór dag en dauw wordt met de oogst begonnen, want voor de beste kwaliteit moet de oogst binnen zijn als het nog fris is.
Hoe groeit een tomaat? schooltv.nl Met versnelde opnames kun je goed zien hoe een tomatenplant groeit. Van zaadje, naar plant, van bloemen tot tomaat.
Flip de beer: Tomaten plukken. schooltv.nl Flip gaat tomaten plukken. Ze groeien aan struiken in hele grote glazen huizen: kassen!
Tomatenoogst. schooltv.nl Voor tomaten in de winkel liggen, moeten ze geoogst worden.
Hoe groeien spruitjes? schooltv.nl Als een spruitjesplant niet geoogst wordt, maar door kan groeien, komen er bloempjes aan de plant. De bloemen zijn nodig voor de bevruchting. Als een plant bevrucht is, kunnen er zaadjes aan de plant komen. Uit de zaadjes kunnen dan weer nieuwe spruitjesplanten groeien. In deze clip zie je versnelde opnames van het hele proces.
Spruitjesoogst. schooltv.nl Een spruitje is een bijzondere groente. Veel mensen vinden ze nogal bitter smaken. Toch worden er veel spruitjes gegeten. Kijk maar hoeveel er geoogst worden.
Hoe groeien uien? schooltv.nl Als een ui niet geoogst wordt, maar door mag groeien, wordt het een plantje. Het plantje krijgt allemaal bloemen en daarin kan een bevruchting plaatsvinden om zaadjes te krijgen. Het zaadje groeit daarna weer uit tot een ui.
Uienoogst. schooltv.nl Uien zijn erg gevoelig voor vocht. Worden ze nat of vochtig, dan verrotten ze snel. Het is dus belangrijk dat de uien goed drogen. Dat gebeurt een aantal keer tijdens de oogst.
Heetste peper ter wereld. www.youtube.com Herman den Blijker Heetste peper ter wereld - YouTube
Hoe groeit bloemkool? schooltv.nl Als je een bloemkool niet oogst, maar door laat groeien, komen er allemaal bloemen aan de bloemkoolplant (daarom heet de bloemkool ook zo). Dat groeien duurt een hele tijd, maar met versnelde opnames kun je het hier in de clip goed zien.
Hoe groeit een aardappel? schooltv.nl
Aardappeloogst. schooltv.nl Aardappels worden machinaal geoogst en verwerkt. Ze moeten goed droog zijn en niet meer te veel zand hebben.
Van aardappel tot friet. schooltv.nl Lekker zo'n bakje friet met mayonaise. Eigenlijk zijn het gewoon aardappelen. Als de aardappelen geoogst zijn, gaan ze naar de fabriek. Daar worden ze tot mooie frietjes gesneden.
Koken met aardappelen. schooltv.nl In de clip kun je zien hoe kinderen chips maken, een gepofte aardappel vullen en rösti bakken. Misschien wil je het zelf ook eens proberen?
Hoe groeit courgette? schooltv.nl Courgettes worden in Nederland in kassen geteeld. Ze kunnen namelijk niet goed tegen de kou. Er is iets speciaals met de bestuiving van de bloemen van de courgetteplant. Hoe de courgette na de bestuiving groeit, zie je in de clip met versnelde opnames.
Hoe groeit maïs? schooltv.nl Je hebt vast wel eens maïs gegeten. In de salade, als popcorn of gewoon een hele maïskolf. In de clip zie je met versnelde opnames hoe een maïskorrel uitgroeit tot een maïsplant en hoe de maïsplant daarna weer maïskorrels krijgt.
Maïsoogst. schooltv.nl In Nederland zie je in de zomer veel volle maïsvelden. Meestal wordt deze maïs gebruikt als veevoer. Maar er is ook maïs die we zelf kunnen eten.
Wat heeft popcorn met maïs te maken? schooltv.nl Heb je zelf wel eens popcorn uit de pan laten springen? Dat gebeurt namelijk als je maïs in olie kookt. Maar niet alle maïs is geschikt voor popcorn...
<div>En kas vol groente.</div> www.schoolfruitdigibord.nl Lesinformatie Lieveheersbeestje Oscar vertelt komkommer Fedde alles over de groenten die in de kassen worden verbouwd. Een interactieve digibordles voor groep 3, met films en vragen. Downloads Recept Aanvullende lessen Docentenhandleiding
Een tuin vol groente. www.schoolfruitdigibord.nl Groep 5 - Schoolfruit Digibord
De teelt van witlof. www.youtube.com De teelt van witlof - YouTube

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.