Младенци
22. марта Српска православна црква и њени верници обележавају празник Светих четрдесет мученика Севастијских. Пострадали младићи су били војници цара Ликинија из јерменског града Севастије који 320. године нису хтели да се одрекну хришћанске вероисповести, упркос строгој забрани цара који је захтевао да се сви клањају римским паганским боговима и приносе им жртве. www.crkvenikalendar.com Српска слава Светих 40 мученика - Младенци
Многе радње око Младенаца врше се да би се куће заштитиле од змија, па се зато овај дан назива још и Змијин дан. Рано ујутру укућани сваке куће почисте своје двориште метлом, па се ђубре згрне на гомилу и запали. Народ верује да се тим димом штити од змија и болести. У хомољским селима кадили су се салаши да змије преко лета не би уједале стоку. У рану зору на Младенце момци и девојке брали су врбу и китили се њеним гранчицама, са највећом свечаношћу извожено је идење у дрен. Тог дана су се све зграде у којима људи станују и стока борави китиле врбовим и дреновим гранчицама. На дан Младенаца био је обичај да се једу коприве и зеље, као и мед ради здравља и чишћења крви. За Младенце се месе нарочити колачи, тзв. младенци, младенчићи, кравајчићи, а негде и већи колач назван младенац. Младенчићи су најчешће кружног облика, али могу бити и у облику ножа, маказа, сабље, овце или пилета. Обично је мешено четрдесет младенчића. Ако у кући у коју се носе младенчићи има и скоро доведена снаха, онда се меси један младенчић више за њено дете које ће тек родити. У селу је обичај да се месе кравајчићи за свињара, говедара, овчара. Део кравајчића се давао стоци, а остало поједу пастири. Веровало се да тог дана ваља попити четрдесет чаша вина, за душу четрдесет мученика.
По традицији овај празник се слави у кући младенаца, али у новије време млади брачни парови или њихови родитељи овај празник прослављају у ресторанима или другим изнајмљеним просторима. Некада су на Младенце долазили сви који су били позвани на свадбу док се данас Младенци прослављају у најужем кругу породице и пријатеља. Посећивање младенаца уз обавезно ношење поклона је такође обичај модерног доба настао у граду који је убрзо прихватило и село.
Грчки манастир Ксиропотам налази се на Светој Гори и посвећен је Светој четрдесеторици мученика Севастијских. www.hilandar.info Манастир Ксиропотам
Празник Младенци пада у време Великог поста. Обичај је да млада домаћица припреми и на трпезу постави посан ручак и колаче, уз обавезно прављење четрдесет младенчића који се премазују медом.
22. марта прослављају се Младенци. Овај празник славе млади брачни парови који су се венчали у протеклих годину дана. Празник се прославља у помен на страдање Светих четрдесет мученика Севастијских, јер су страдалници били младићи. Тог дана млади супружници у свом дому примају госте који им доносе поклоне како би им помогли на почетку живота у брачној заједници. Младенци се сматрају и почетком пролећа, као симбол рађања и буђења новог живота.
Сечење славског колача поводом Светих четрдесет мученика Севастијских www.youtube.com Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.
Документарни филм о Светој Гори www.youtube.com Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.