Иван Сарић извео први лет дрвеним монопланом
whenintime.com whenintime.com is your first and best source for all of the information you’re looking for. From general topics to more of what you would expect to find here, whenintime.com has it all. We hope you find what you are searching for!
Скривен од очију јавности, у својој породичној кући, Сарић је јуна 1909. године почео да саставља авион који је назвао "Сарић 1". Био је то једнокрилац, распона 8,5 метара. Поред недовољно чврсте ремењаче, главну чврстину крилу давале су челичне жице скупљене у две пирамиде, постављене изнад и испод трупа. Како му се Блериоов систем управљања помоћу кривљења крајева крила није допадао, Сарић је покушао да нађе друго решење – на крајевима крила поставио је елероне (крилца), које је за крила причврстио шаркама. Труп, дужине 7,5 метара, чинила је дрвена решетка учвршћена оковима и жицама. У пилотској кабини, у којој је уградио ручицу за гас, као пилотско седиште послужила је плетена баштенска столица. Октобра те године била је завршена елиса а почетком децембра стигао је мотор од 25 КС.
Средином јуна 1910. године Сарић је одлучио да авион прикаже јавности. Већина суграђана није веровала да то чудо може да лети.
У јуну 1910. године, на коњичком тркалишту Сарић је почео да испробава авион и учи да пилотира. Летео је праволинијски на висини од око 20 и дужини око 1000 метара. Сваким даном био је све спретнији и сигурнији па је одлучио да направи први заокрет. То му није пошло за руком јер га је у одлучујућем тренутку погрешна команда одвела на нежељену страну. Авион се занео, закачио крошње дрвећа и пао. Срећом, пилот је остао неповређен, а летелица неоштећена.
За почетак епохе ваздухопловства у Србији узима се дан када је Сарић полетео авионом који је сам направио. Био је то 16. октобар 1910. године. Око 7000 његових суграђана, у атмосфери пуној очекивања и са помешаним осећањима среће, страха и наде, чекали су полетање авиона. Дувао је јак ветар, али упркос томе Сарић није желео да одустане и разочара присутне. Полетео је праћен бурним клицањем. Подигао се на висину од 20 метара и облетео круг око хиподрома. Приликом слетања пукао му је цилиндар и дим из мотора замаглио му је лице. Безбедно је слетео, а одушевљена маса понела га је до трибина, где му је педседник општине ставио црвену ленту преко рамена као знак признања.
Уместо да ужива у слави након изведеног лета, први српски авијатичар одмах је кренуо у конструкцију нове летелице коју је назвао "Сарић 2". Интензивно је радио на конструисању десетоцилиндричног мотора од 100 КС, који би био довољно јак да стабилно покреће авионе.
Авион којим је Сарић полетео био је по свему јединствен. Направљен је од дрвета, са ланеним платном, са точковима од бицикла, жицама из клавира, баштенском столицом која је служила као седиште за пилота и кацом за млеко као резервоар за гориво. Реплика првог авиона који је летео над нашим небом израђена је почетком 1959. године од оригиналних металних делова у радионици Аеро-клуба у Суботици.
Сведочанство о животу, лику и делу првог авијатичара Србије чува се у Музеју ваздухопловства у Београду. У сталној поставци Музеја, на улазу у главну изложбену салу, налази се и реплика првог авиона „Сарић 1“. Ту се налазе и друге личне ствари које је Сарић предао музеју: алат, капа са првог лета, фотографије, преписка са чувеним конструкторима авиона тог времена. www.aeronauticalmuseum.com Zvanična prezentacija Muzeja vazduhoplovstva-Beograd
www.youtube.com Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

This site uses cookies to deliver our services. By using our site, you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Cookie Policy. Your use of ThingLink's Products and Services, is subject to these policies and terms.